Shure wprowadza na rynek system bezprzewodowy Axient® Digital

Najnowsza innowacja firmy Shure w technologii bezprzewodowej ustanawia nowy standard branżowy oferując niezrównaną wydajność w zakresie transmisji radiowej oraz jakości dźwięku.

Podczas wystawy NAB Show 2017 w Las Vegas firma Shure przedstawia swój najnowszy system bezprzewodowy Axient Digital. Będący nowym i najważniejszym rozwiązaniem bezprzewodowym w odnoszącym ogromne sukcesy portfolio Shure, system Axient Digital wykorzystuje zalety wcześniejszych systemów bezprzewodowych: UHF-R, ULX-D oraz Axient w celu zapewnienia najbardziej zaawansowanej platformy bezprzewodowej dostępnej obecnie na rynku, nadającej się do wykorzystania podczas wszystkich profesjonalnych produkcji oraz sytuacji. Dopasowując się do rosnących potrzeb klientów – szczególnie w środowisku stale zmieniającego się spektrum częstotliwości radiowych – Axient Digital zapewnia najwyższą wydajność RF, znakomitą jakość dźwięku, wszechstronne zarządzanie pracą oraz jej nadzór, a także wyjątkową skalowalność sprzętową.

Odbiornik systemu Axient Digital jest kompatybilny z nadajnikami z dwóch różnych serii: AD Series oraz ADX Series. Nadajniki z serii AD zapewniają niezwykle wysoki poziom głównych zalet produktu, włączając w to wyjątkową wydajność w zakresie transmisji radiowej oraz znakomity dźwięk cyfrowy. Nadajniki Axient Digital z serii ADX dodatkowo oferują rozwiązanie ShowLink, które zapewnia zdalną kontrolę w czasie rzeczywistym wszystkich parametrów pracy nadajnika oraz oferuje wykrywanie zakłóceń wraz z ich unikaniem. W skład serii ADX wchodzi też pierwszy nadajnik micro-bodypack, który posiada zintegrowaną antenę z funkcją samostrojenia, co ułatwia jego ukrycie i zapewnia większy komfort użytkowania.

Nick Wood, Category Director produktów bezprzewodowych w firmie Shure

„Od wielu lat firma Shure była na samym czele działań związanych ze stałymi zmianami spektrum radiowego, współpracując z profesjonalnymi użytkownikami systemów bezprzewodowych w celu dostarczania najwyższej jakości rozwiązań, które zapewniają bezproblemową i wolną od zakłóceń realizację produkcji. Uwzględniając ciągle zwiększające się wyzwania w zakresie widma częstotliwości radiowych, o wiele większego znaczenia niż dotychczas nabiera możliwość dostępu użytkowników do systemu, który może zapewnić niezawodny bezprzewodowy dźwięk podczas ważnych wydarzeń oraz w najwyższej jakości systemach instalacyjnych. Axient Digital oferuje użytkownikom elastyczność pracy w dostępnym spektrum radiowym, niezależnie od tego, czy wymagana jest duża czy mała liczba kanałów.”

Idealny do użycia podczas ważnych wydarzeń biznesowych oraz w najnowocześniejszych obiektach konferencyjnych oraz szkoleniowych, Axient Digital oferuje szereg przyjaznych dla użytkownika funkcji i ułatwień, do których można zaliczyć:

• Wysoką wydajność RF - Wykorzystujący wszystkie rozwiązania, które są oczekiwane podczas realizacji profesjonalnych produkcji, Axient Digital jest zaprojektowany w celu uzyskania maksymalnej stabilności sygnału. Posiada on rozwiązanie true digital diversity (cyfrowy układ różnicowy) połączone z technologią odbiornika Quadversity™, co znacznie ogranicza potencjalne osłabianie sygnału lub zakłócenia, które mogą powodować przerwy w działaniu. Tryb Quadversity pozwala użytkownikom umieścić zestawy anten różnicowych w różnych strefach lub podwoić liczbę anten w jednej strefie w celu poprawy stosunku poziomu sygnału RF względem szumu w środowiskach, które sprawiają duże problemy. Tryb High Density zwiększa maksymalną liczbę równocześnie dostępnych kanałów w systemie z 17 do 47 w pasmach TV o szerokości 6 MHz (oraz z 23 do 63 w pasmach TV o szerokości 8 MHz) przy jednoczesnym zapewnieniu najwyższej jakości dźwięku.
  • Jakość dźwięku - Oferujący nieskazitelny dźwięk cyfrowy dzięki pracy w sieci Dante oraz AES3, Axient Digital zapewnia zakres częstotliwości od 20 Hz do 20 kHz z płaską charakterystyką częstotliwościową oraz precyzyjną charakterystykę transjentową. Axient Digital oferuje również szeroki zakres dynamiki, szyfrowanie AES-256 oraz latencję sygnału na poziomie zaledwie dwóch milisekund między przetwornikiem mikrofonowym a wyjściem analogowym.
  • Sterowanie oraz kontrola - Axient Digital jest kompatybilny z oprogramowaniem Shure Wireless Workbench®, a także z aplikacją ShurePlus™ Channels App, co zapewnia efektywne sterowanie oraz konfigurację, optymalne zarządzanie spektrum oraz monitorowanie częstotliwości. Dostępne w systemie funkcje Dante Cue oraz Dante Browse pozwalają na monitorowanie wyjścia audio przy użyciu wysokiej jakości słuchawek z dowolnego urządzenia pracującego w systemie i obsługującego Dante. Dodatkowo Axient Digital zapewnia sieciowe rozwiązanie ładowania dzięki dostępności zestawu inteligentnych i wysokiej sprawności akumulatorów oraz dedykowanych im ładowarek.
  • Sprzęt oraz skalowalność - Szeroki zakres strojenia w systemie Axient Digital wynoszący aż 184 MHz dla wszystkich nadajników i odbiorników obejmuje rozszerzony zakres widma i dzięki temu pozwala ograniczyć zasoby sprzętowe. Opcje podwójnych oraz poczwórnych odbiorników, połączenie we wspólną platformę odbiorników, która współpracuje z nadajnikami z serii AD oraz ADX, maksymalizuje elastyczność wykorzystywania systemu przez użytkownika oraz łatwość jego rozbudowy.

Axient Digital jest kompatybilny z ładowarką Shure Battery Rack Charger (SBRC), która obsługuje do ośmiu akumulatorów w obudowie o wielkości jednego modułu rack (1RU). Zapewniając bezproblemowe rozwiązanie ładowania oraz przechowywania akumulatorów, które może być wykorzystywane w warunkach pracy w terenie, SBRC posiada też łatwy w odczycie panel przedni, na którym prezentowane są najbardziej istotne parametry akumulatorów, w tym status ładowania, czas do pełnego naładowania oraz wskaźnik stanu jakości akumulatora. Po podłączeniu ładowarki SBRC do sieci oprogramowanie Shure Wireless Workbench oraz ShurePlus Channel pozwala na zdalne monitorowanie działania ładowarki i sprawdzanie statusu akumulatorów.

Michael Johns, Menedżer Produktu w firmie Shure.

„Axient Digital został zaprojektowany od podstaw, aby sprostać wyzwaniom, jakie stoją przed użytkownikami, w bardzo szerokim zakresie zastosowań obejmującym profesjonalne trasy koncertowe, produkcje teatralne oraz transmisje telewizyjne. Oferując unikatowe konstrukcje takie jak mikrofon ręczny z rozwiązaniem automatycznego wyboru optymalnego kanału transmisji (ADX2FD) oraz nadajnik micro-bodypack z samostrojącą się wewnętrzną anteną (ADX1M), Axient Digital umożliwia zarówno inżynierom dźwięku, jak również wykonawcom w pełni polegać na nieskazitelnym dźwięku cyfrowym będąc w centrum nawet najbardziej wymagających środowisk.”

Seria AD będzie dostępna późnym latem 2017 roku, natomiast seria ADX będzie dostępna na początku 2018 roku.

O firmie Shure Incorporated