Shure odkrywa legendy estrady

Shure EMEA ogłasza laureatów konkursu „Call for Legends - Live”

Lehmanns Brothers

Shure przedstawił trzy zespoły, które zostały laureatami najnowszej edycji konkursu dla zespołów „Call for Legends – Live” z regionu EMEA. Zdobywcami pierwszej nagrody są Lehmanns Brothers, ośmioosobowy zespół z Francji grający soul/funk.

Konkurs trwał od września do grudnia 2016 roku. Zgodnie z regulaminem konkursu zespoły biorące w nim udział musiały pochodzić z regionu EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka) i mieć silną pasję do występów na żywo. Należało to udowodnić przesyłając wideo z występu przed publicznością wraz z biografią zespołu. Zwycięskie grupy otrzymały sprzęt Shure o wartości kilku tysięcy euro. Laureat pierwszej nagrody dodatkowo uzyskał możliwość zagrania podczas prestiżowego Montreux Jazz Festival, a także otrzymał profesjonalne nagranie audio i wideo z występów festiwalowych.

Konkurs przekroczył wszelkie oczekiwania – w ciągu 12 tygodni 516 grup z 35s różnych krajów wysłało swoje zgłoszenie. Przesłane przez nie filmy były oceniane przez panel jury kierowany przez Shure, składający się między innymi z brytyjskiego zespołu Blossoms i przedstawicieli Montreux Jazz Festival. Po długich i trudnych obradach sędziowie ogłosili swój werdykt.

Pierwsze miejsce zajęła grupa grająca rozrywkową fuzję funka i neo-soulu, Lehmanns Brothers z Bordeaux we Francji. Zespół występuje wspólnie od 2013 roku, tworząc muzykę pod wpływem przełomowej współpracy Maceo Parkera i Freda Wesleya z Jamesem Brownem w latach 60., a także hip-hopu i neo-soulu lat 90. W 2015 roku wydali czterościeżkowy mini-album „Dreams & Nightmares”. Lehmanns Brothers otrzymają sprzęt Shure o wartości 5000 euro i wystąpią na żywo w Montreux w lipcu 2017 roku.

„Jesteśmy bardzo podekscytowani danymi nam możliwościami i chcielibyśmy podziękować Shure i Montreux Jazz Festival za spełnienie naszych marzeń.” – mówi Julien Anglade z Lehmanns Brothers. „Ale oczywiście nie odnieślibyśmy takiego sukcesu bez wielkiego wsparcia naszych fanów i ich głosów. Dziękujemy wszystkim, którzy uwierzyli w nas i - rendez-vous w Montreux!”

Zdobywcy drugiego miejsca, post-punkowy kwartet z Glasgow 100 Fables oraz zespół Shiivah z Tulonu we Francji wygrali sprzęt Shure o wartości odpowiednio 3000 euro i 1000 euro. Nagrania występów zwycięskich zespołów można zobaczyć pod następującymi linkami:

„Od pierwszych dźwięków „Boogie Mana” wiedziałem, że Lehmanns Brothers będą na szczycie mojej listy faworytów. Są funky, groovy – to idealny zespół na gorący letni wieczór podczas Montreux Jazz Festival. Nie możemy się doczekać ich występu na scenie na wolnym powietrzu!” – mówi Claudia Regolatti, odpowiedzialna za organizację występów na scenie Music in the Park na Montreux Jazz Festival.

Jens Rothenburger, starszy menedżer ds. marketingu w Shure EMEA, dodaje: „W imieniu Shure EMEA chciałbym pogratulować zdumiewająco utalentowanym Lehmanns Brothers bardzo zasłużonego zwycięstwa w naszym konkursie Call for Legends – Live, o które ciężko walczyli. Mamy nadzieję, że spodoba im się ich nowy sprzęt Shure i nie możemy się doczekać zobaczenia ich w Montreux jeszcze w tym roku!”

Więcej informacji na temat wszystkich trzech zwycięzców konkursu Call for Legends – Live można znaleźć na oficjalnej stronie www.shure-call-for-legends.eu.

Linki

Do pobrania