Najnowsze oprogramowanie firmy Shure pozwala profesjonalistom AV znacznie łatwiej dokonywać konfiguracji instalacji, w których pracuje wiele jednostek Microflex Advanced

Na wystawie InfoCom 2017 w Orlando firma Shure przedstawiła swoje najnowsze oprogramowanie konfiguracji systemu o nazwie Designer. Ta aplikacja komputerowa przeznaczona dla integratorów oraz projektantów systemów została opracowana w celu ułatwienia wizualizacji i wdrożenia instalacji, w której wykorzystano wiele sufitowych mikrofonów macierzowych MXA910. Oprogramowanie pozwala użytkownikowi tworzyć konfiguracje systemu bez konieczności fizycznego podłączania się do MXA910, a następnie zaimportować właściwe ustawienia obszaru odbioru dźwięku do sprzętu zainstalowanego w systemie. Ta możliwość pozwala integratorom dokładniej przewidzieć liczbę mikrofonów macierzowych MXA910 potrzebnych do zapewnienia pokrycia danej przestrzeni, w której odbywają się spotkania, a także lepiej skonfigurować rozkład listków charakterystyki odbioru dźwięku w celu zapewnienia optymalnego działania mikrofonu pod kątem większej klarowności i zrozumiałości dźwięku.

„Klienci bardzo szybko zaakceptowali model MXA910, a w przypadku wielu jego instalacji wymagane jest użycie wielu mikrofonów MXA910 w jednym pomieszczeniu, często też w wielu różnych pomieszczeniach. Wyzwaniem, przed jakim stanęli integratorzy oraz projektanci systemów, jest odpowiednia wizualizacja, w jaki sposób wiele mikrofonów MXA910 powinno być rozmieszczonych w różnych środowiskach, w których odbywają się spotkania.” – powiedział Chad Wiggins, Starszy Dyrektor działu Systemów Sieciowych w firmie Shure. „Zauważyliśmy, że integratorzy potrzebują narzędzia do rozwiązywania problemów, które pomoże im podczas projektowania złożonych instalacji MXA910. Nowe oprogramowanie Designer zapewnia integratorom możliwość efektywnego i łatwego wdrożenia większej liczby MXA910 w dużych obiektach, przy wyraźnym zaoszczędzeniu czasu oraz pieniędzy i uzyskaniu lepiej działającego systemu.”

Oprogramowanie Designer zapewnia wygodny sposób do skonfigurowania instalacji MXA dla różnych klientów, budynków oraz pomieszczeń. Co najważniejsze, oprogramowanie pozwala integratorom projektować system w trybie offline, znacznie skracając czas konfiguracji pracując już z fizycznym systemem i umożliwiając integratorom bardziej efektywną pracę z klientami. To oprogramowanie daje projektantom możliwość aranżowania wielu wirtualnych MXA910 na zaimportowanej ilustracji, na przykład na schemacie rozmieszczenia pomieszczeń. Korzystając z tak przygotowanej bazy można skonfigurować listki obszaru odbioru dźwięku oraz inne ustawienia MXA910, a następnie zapisać je na komputerze użytkownika. Nie musimy być podłączeni do żadnego mikrofonu MXA910. Ostatecznie te przygotowane ustawienia możemy wyeksportować w postaci plików presetów urządzenia, a następnie zaimportować je do każdego z mikrofonów MXA910 w miejscu ich pracy. Oprogramowanie Designer oferuje też projektantom systemu możliwość udostępniania plików projektów ich kolegom, dzięki czemu możliwe jest rozważanie różnych opcji przed przygotowaniem ostatecznego projektu.

Oprogramowanie Designer będzie dostępne do bezpłatnego pobrania w sierpniu 2017 roku. Do jego uruchomienia wymagane jest użycie dowolnego komputera pracującego z systemem operacyjnym Windows 7 lub nowszym.

W celu uzyskania szczegółowych informacji o oprogramowaniu Designer zachęcamy do odwiedzenia stoiska Shure (#5845) podczas wystawy InfoComm 2017.