Rezultatem tej współpracy jest zapewnienie natywnej kontroli oraz integracji audio najlepszych w swojej klasie mikrofonów konferencyjnych oraz rozwiązań AV

Firmy QSC, LLC oraz Shure Incorporated mają zaszczyt powiadomić o rozszerzeniu integracji między mikrofonami Shure Microflex® Advance™ oraz Microflex® Wireless z całą platformą QSC Q-SYS™. Rezultatem współpracy jest wydanie nowych rozszerzeń sterowania dla sufitowych mikrofonów macierzowych Shure MXA910 oraz systemów mikrofonowych Microflex Wireless. Najnowsza aktualizacja oprogramowania Q-SYS Designer Software v5.3 udostępnia wiele opcji łączności audio, włączając w to integrację audio przy wykorzystaniu sieci Dante, dźwięku analogowego, jak również AES67. Dzięki obecności szczegółowego przewodnika szybkiego startu możliwe jest bardzo szybkie przygotowanie i skonfigurowanie całego systemu i zintegrowanie przekazywania dźwięku oraz jego kontroli między systemami Shure a QSC.

Rozszerzenie funkcjonalności (plug-in) Shure MXA910, przygotowane przez QSC oraz Shure, pozwala uzyskać niezliczoną liczbę różnych funkcji sterowania dźwiękiem, wczytywania gotowych presetów ustawień oraz monitorowania działania mikrofonu macierzowego MXA910 z poziomu platformy Q-SYS i przy wykorzystaniu peryferiów Q-SYS oraz sterowników z ekranami dotykowymi. Ponieważ wtyczka sterowania MXA910 jest oddzielona od metody integracji dźwięku w Q-SYS, daje ona integratorowi systemu możliwość wykorzystania jej do sterowania dźwiękiem z jednoczesną możliwością wyboru między różnymi metodami transportu dźwięku, zarówno w przypadku dźwięku analogowego przy użyciu sprzętu Shure z serii ANI, karty mostka Q-SYS Dante czy też nowo wprowadzonego programowego wsparcia dla AES67 w serii procesorów Q-SYS Core. Wykorzystując AES67 jako metodę integracji audio, każdy procesor Q-SYS Core dostępny na platformie może być łatwo zintegrowany z MXA910 bez żadnych dodatkowych urządzeń o funkcji mostka lub dodatkowych licencji oprogramowania. Dotyczy to m.in. wiodącego w swojej klasie Q-SYS Core 110f, który oferuje najbardziej opłacalne w swojej klasie połączenie DSP, mostkowania sygnałów AV oraz sterowania z 16 kanałami AEC. W obudowie o wielkości jednego modułu rack 19” może on obsłużyć dwa mikrofony macierzowe MXA910 korzystając z jednego połączenia sieciowego.

Przewodnik konfiguracji, również opracowany wspólnie przez QSC oraz Shure, zawiera instrukcje krok-po-kroku dotyczące sposobu integracji MXA910 z Q-SYS przy wykorzystaniu AES67 w celu strumieniowego przesyłania dźwięku w sieci, a także posiada wbudowane plug-iny, który służą do sterowania i monitorowania działania MXA910 z poziomu Q-SYS.

Martin Barbour, Menedżer Produktu działu Systemów Instalacyjnych w firmie QSC.

Integracja na płaszczyźnie oprogramowania między Q-SYS a mikrofonami sieciowymi Shure Microflex daje integratorom możliwość oferowania ich użytkownikom końcowym prawdziwie zunifikowanych rozwiązań AV dowolnej skali, włączając w to również te, w których wykorzystywane są nowe rozwiązania mostków Q-SYST AV-to-USB dla połączenia kamer w salach konferencyjnych z aplikacjami kodeków programowych. Oddzielenie integracji w obszarze sterowania od mechanizmu transportu dźwięku sprawia, że możemy zaproponować integratorom możliwość wyboru najbardziej właściwej metody transportu dźwięku w tworzonych aplikacjach, przy jednoczesnym zapewnieniu najlepszej w swojej klasie wydajności zaczynając od mikrofonu, a na głośniku kończąc, włączając w to wszystkie procesy przetwarzania i wzmacniania dźwięku pomiędzy nimi.

Chad Wiggins, Senior Category Director w dziale Networked Systems Products firmy Shure

Jesteśmy bardzo podekscytowani rozszerzeniem naszej współpracy z firmą QSC oraz prowadzeniem prac nad dalszą poprawą ogólnych wrażeń podczas użytkowania sprzętu przez naszych wspólnych klientów. Zaoferowanie plug-inów sterowania w oprogramowaniu Q-SYS Designer dla sufitowych mikrofonów macierzowych Shure MXA910 jest naturalnym rozszerzeniem dla dostępności narzędzi, które są już dostępne w systemach mikrofonowych Microflex Wireless. Dodatkowo przewodnik konfiguracji, który opracowaliśmy wspólnie, jest niezwykle przydatnym narzędziem i źródłem informacji dla projektantów systemu, którzy muszą uwzględniać szczegóły techniczne podczas integracji MXA910 z platformą Q-SYS przy wykorzystaniu AES67. Są to wspaniałe przykłady naszego wspólnego zaangażowania w poprawę przepływu pracy i interoperacyjności na płaszczyźnie, w której obecne są nasze dwie firmy.

Co więcej, ponieważ Q-SYS jest jedyną platformą programową, która wykorzystuje działający w czasie rzeczywistym system operacyjny (RTOS) Linux do zarządzania procesami związanymi z dźwiękiem, obrazem oraz ich sterowaniem, pozwala to deweloperom QSC oraz Shure na łatwe rozszerzanie biblioteki plug-inów sterowania innych produktów Shure oraz umożliwi integratorom wdrażanie ich w przyszłych projektach jedynie przez prostą aktualizację oprogramowania.

Plug-in sterowania Shure MXA oraz przewodnik konfiguracji będą dostępne w wersji oprogramowania Q-SYS Designer Software v5.3 na początku stycznia 2017.

QSC jest znanym na całym świecie producentem rozwiązań audio, wideo oraz sterowania, zaczynając dla małych pokoi zdalnych spotkań z wykorzystaniem sprzętu multimedialnego po niezwykle rozbudowane systemy na stadionach - i wszystkiego pomiędzy. Systemy QSC znacznie ułatwiają prace w zakresie projektowania i integracji elastycznych i skalowanych rozwiązań i zapewniają natywną integrację IT oraz technologię opartą na standardach, której oczekują klienci.  www.qsc.com/systems